viernes, 4 de junio de 2010

BANKSY

En la meua primera entrada ja vaig penjar una imatge d'aquest famossssssíssim grafiter, del qual encara no es coneix la identitat (bé, circula algun rumor, però no sembla confirmar-se). El millor, si no teniu massa idea de qui és, és que feu una ullada al seu treball. Després de llegir esta entrada de dalt a baix, per suposat.


El que està clar és que és tot un artista. Ha dut de cap a les autoritats britàniques (i de mig món) amb les seues imatges, principalment amb les seues plantilles (stencil), amb les quals pot plasmar imatges a més velocitat. Banksy qüestiona, com molts altres "artistes del carrer", què és art i altres convencions de la societat. Una de les meues campanyes preferides va ser en la que, disfressat, va col·locar alguns dels seus treballs en museus i galeries d'art. Entre elles, un retrat a lo Lluís XIV amb un aerosol fent un graffitti del signe anarquista, o un gravat rupestre amb un monigote empentant un carro de la compra. Va passar una setmana abans que algú digués alguna cosa:




Se'n va parlar molt el 2005 després del seu treball al mur de Cisjordània, construït per Israel.


Si un forner (cas real) es desperta i troba que Banksy li ha deixat un regalet en la paret, el millor que pot fer és contractar uns paletes per a que desmonten el mur i subastar-lo. Amb el que pot traure (en la casa de subastes Sothersby's fins a 45 300 € una de les peces; un joc complet va arribar a 50 400 lliures) ja no cal que es preocupe per tapar el forat. La notícia és que algun ajuntament s'atrevisca a tapar un dels seus dibuixos.

Póster realitzat per a Greenpeace

Hi ha polèmica al voltant de tot el que fa. Ha realitzat obres benèfiques per a diverses organitzacions, com Greenpeace, però també per a multinacionals com Puma o MTV. Molts el consideren un venut. Des que les seues creacions han entrat als museus ja no ha d'actuar d'amagat, encara que molts troben perillós que "glorifique l'art del carrer", quan és pur "vandalisme". Bé, jutjeu algunes de les imatges amb les quals vos podeu trobar:




Com a mínim fa pensar.Les seues obres al carrer han esdevingut autèntics punts turístics, però al seu web encara adverteix que qualsevol pot usar les seues imatges per a fer-se una camiseta, una taça o uns calçotets si li ve de gana (aneu a SHOP). Copiar i pegar amb l'ordinador no és tan difícil.

Però no penseu que es dedica només a pintar parets (i altres peces de mobiliari urbà). Va inaugurar, amb molt d'èxit, una expossició que s'ha considerat d'allò més interessant del 2008. Per suposat, no podia ser res normalet:



En relació amb el cinema, mentre que ací ens tanquen sales ell es dedica a habilitar espais abansdonats com els cinemes sota l'estació´de Waterloo en Londres i convertir-los en sales de cinema per a 150 persones. Les entrades s'esgoten abans d'eixir a la venda.I la darrera de les poèmiques: HA ESTRENAT UN FILM!!Durant mesos ens vam estar preguntant si era veritat, o si el trayler de Exit Through The Gift Shop era només altra estratègia per a cridar l'atenció. El que estava clar és que el suposat director de la pel·lícula no era més que un actor contractat per Banksy i, de fet, esdevé el protagonista del metratge (es suposa que és un documental gravat per un vídeo aficionat que s'enamora de l'Street Art i decideix conéixer Banksy, que no està molt per la feina). Finalment la pel·lícula es va estrenar amb molt bona acollida de públic i crítica.



No espere res de l'altre món, però jo la voré. Segur.

5 comentarios:

  1. M'encanta Bansky... Quan vaig estar a Bristol vaig vore grafittis seu, de fet tinc alguna foto que vaig fer! Ja te l'ensenyare :D

    ResponderEliminar
  2. Tu què fas desperta a estes hores? No saps que les xiquetes bones se'n van al llit abans de les 00:00? Bé, et perdone si penges la foto per ací quan la trobes.

    B7!

    ResponderEliminar
  3. Bé, és una merda de foto, la vaig fer a les 6 del matí al ixir de una discoteca amb la compacta, però ahi va!

    http://img709.imageshack.us/img709/9058/cimg0701a.jpg

    ResponderEliminar
  4. Què dius!!! M'encanta! Està GENIAAAAL! AMb eixa llum al costat sembla que Banksy va posar la plantilla ahí per a veure-la de nit! Segur que de dia perd.

    Gracietes

    ResponderEliminar